woensdag 1 september 2010

"Kill Every Last Gay Person!"

Ugandan MP: "Kill Every Last Gay Person"

 Ugandese parlementair David Bahati, de voorstander van de anti-homo wetgeving in Uganda reageert op de internationale woede tegen die wetgeving. Hij beweert God aan zijn kant te hebben en daardoor zal zijn wetgeving terug in actie komen met de doodstraf als gevolg voor homoseksuele relaties.

Zo'n bericht 's morgens nuchter op de maag deed me eens nadenken en dus gaan we het eens hebben over gelijkheid en discriminatie...


Discriminatie, c'est quoi?

Wikipedia zegt: "Discriminatie betekent letterlijk 'het maken van onderscheid'." en "Onder discriminatie verstaat men het benadelen van mensen of groepen (meestal minderheden) op basis van uiteenlopende kenmerken zoals afkomst, ras, geboorteland, geloof, politieke of religieuze overtuigingen, sociale gewoonten, sekse, seksuele geaardheid, taal, handicap, leeftijd, enzovoort. Discriminatie staat het grondbeginsel dat zegt dat alle mensen gelijk zijn, in de weg. Discriminatie veronderstelt echter niet alleen een afzonderlijke behandeling, maar ook het ontbreken van rechtvaardiging voor deze aparte behandeling.

Discriminatie kan men zien als een uiting van onverdraagzaamheid en als het in daden omzetten van vooroordelen. Dit kan als persoonlijke of als geïnstitutionaliseerde discriminatie voorkomen."

 Discriminatie is dus handelen naargelang een onderscheid tussen mensen. Racisme bijvoorbeeld is discriminatie op basis van huidskleur. En zo kennen we nog wel honderden andere vormen van discriminatie. Het begint ook al vroeg, alsof de mens ervoor gemaakt is. In school ga je sneller gepest worden als je een bril draagt of een beugel. Anders zijn dan de norm is vaak al genoeg voor mensen om iemand anders als minderwaardig te behandelen.

Bestaat er dan ook zoiets als positieve discriminatie? Neen. Discriminatie is nooit positief, er blijven altijd mensen achter. Een persoon met andere nationaliteit voortrekken omdat hij die andere nationaliteit heeft is even erg als hem achteruitduwen omwille van zo'n willekeurig label. Ik denk ook aan de ridiculiteit van een verplicht aantal vrouwen op een kieslijst of een verplicht aantal migranten op de werkvloer. Er is nood aan verantwoordelijkheid. Een bedrijf dat opzettelijk bepaalde type mensen buitenhoudt is fout bezig maar op zo'n bedrijf een verplichting opleggen komt niet ten goede aan die mensen noch aan het bedrijf. Het moet niet altijd 'het mag niet, dus we verplichten het' zijn. Verbreek de clichés en stereotypering die vele mensen achtervolgt en verspreid correcte informatie.

Iets waar ik geen officiële term voor ken en er dus zelf één voor verzin is logische discriminatie. Wat ik daarmee bedoel is dat iemand met een mening die tegenovergesteld staat aan de mening van een bepaalde groep, uitgesloten wordt van die groep. Een voorbeeld: ABVV en ik dacht ook de ACV weiger(d)en - of dat nu nog zo is, weet ik niet - lidmaatschap aan mensen die op een "Vlaams Belang"-lijst staan of lid zijn van die partij. Waarom? Vlaams Belang is gekant tegen vakbonden en dus is het ook niet logisch dat VB'ers zich bij een vakbond aansluiten. Ik weet niet hoe ik er zelf tegenover sta. Het voelt aan als tegen je kinderen zeggen 'je mag niet roken' terwijl je zelf staat te roken maar het blijft discrimineren. En als de wereld een plaats moet kunnen worden waarin iedereen gelijk is, is ook dit fenomeen uit de boze.


Vieze Walen!

Artikel 11 in de Belgische grondwet luidt: "Het genot van de rechten en vrijheden aan de Belgen toegekend moet zonder discriminatie verzekerd worden". In deze tijden waarin Vlaams-Nationalisme haast een religieuze betekenis krijgt, is het nodig om toch even aan te halen waarom Vlaams-Nationalisme thuishoort in een post over discriminatie.

Discriminatie kan ook op basis van taal. Zo zijn er gemeenten bij de Brusselse rand waarin het verboden is voor het gemeentepersoneel om iemand in het Frans verder te helpen. Onder het idee dat ze daarmee de "verfransing" tegenhouden. Onder het motto "het behouden van de Vlaamse cultuur". Hoe kan een land het toelaten om mensen enige administratieve hulp te weigeren op basis van hun taal? Dat is toch compleet absurd. Nog gekker vind ik gemeenteraadsbijeenkomsten waarin een woord Frans de bijeenkomst in ruzie doet ontaarden ondanks dat de meerderheid Franstalig is. Een beetje meer solidariteit zou wonderen doen.

Ondertussen is de Vlaams-Nationalistische beweging met hun taalwetten en discriminatie al zo ver ingesijpeld in het Vlaamse landschap dat het lijkt alsof de problemen in België alleen maar te wijten zijn aan de Franstaligen. Men denkt alleen nog maar in termen van Vlaanderen en Wallonië. België is al op palliatieve zorgen gestuurd en nochtans zou het veel makkelijker zijn als ze terug wat eengezinder zouden denken. Eén regering voor België, één land en weg met die halfgare opsplitsingen. Leer gans België fatsoenlijk Frans, Nederlands en Duits aan. Het voordeel van een drietalig, sterk verenigd België in modern Europa weegt toch met gemak op tegen een discriminerende, kleine Vlaamse staat.

Ik herinner me een discussie over het wel of niet splitsen van België en die persoon, Vlaamsgezind en dus voor een splitsing, zei: "Ach, die walen hebben een andere cultuur." Dat is toch puur een discriminerende beweging. Andere cultuur, ander land? Multiculturaliteit, multilinguïsme, multiethnisch, allemaal termen waarin iedereen wordt toegelaten zonder iemand buiten te sluiten op basis van een taal, cultuur, etniciteit, ...


België voor de Belgen

Een ander gevoelig punt in Belgische politiek zijn allochtonen. Op basis van iemands afkomst wordt er gehandeld. Een Belg mag genieten van België en zijn werking en een niet-Belg niet. Die worden eerst in asielcentra gedumpt, als ze daar dan al terecht kunnen waarna ze onderworpen worden aan een stapel papierwerk die het hun onwaarschijnlijk maakt om echt vooruit te komen. En dan nog vraagt men zich af waarom er zoveel 'illegalen' zijn. Ik vraag me af wat een mens illegaal kan maken trouwens...

Het is toch compleet absurd om iemand op basis van afkomst anders te behandelen. Omdat ik per toeval hier geboren ben, geniet ik van de werking van België. Omdat Ahmed in Iran geboren is, geniet hij niet op dezelfde hoogte van de werking van België.

Ik begrijp ook dat het economisch gezien niet voordelig is en dat het sociale vangnet alsmaar meer moet dragen doordat er vluchtelingen zijn. Maar wat sterkere solidariteit en gelijkheid is broodnodig voor het welzijn van de mens want uiteindelijk als we allemaal samen naakt op een onbekend eiland zitten en religie en politieke overtuiging niets meer bijbrengen aan je overleving, zijn we allemaal mensen.


"Gay" is not a choice

In discussie over homoseksualiteit wordt er vanalles geroepen. "Het is niet natuurlijk." Er zijn meer dan genoeg gevallen van homoseksuele dieren. Hoe kan zoiets trouwens onnatuurlijk zijn? En dan volgt het hele gebeuren over "het is een keuze" want dat is een redenering waarmee ze hun "onnatuurlijkheid" proberen aan te tonen. Dit terwijl het merendeel aan homoseksuelen duidelijk laat weten dat ze hun geaardheid al vroeg opmerkten. Dus ze zijn als het ware als homoseksueel geboren.

Maar we kunnen uren doorgaan met analyseren van pro en contra. Zelfs als het nu een onnatuurlijke keuze is, welk recht geeft dat iemand anders om het te veroordelen en mensen daarom als minderwaardig te gaan beschouwen?


Speciëwatte?

Specieisme. Een vorm van discriminatie die ongekend is en voor vele mensen ook helemaal niet belangrijk is. Het gaat namelijk over het toekennen van verschillende rechten op basis van soort wezen. Een zeer populair begrip onder de voorvechters van dierenrechten.


Natuurlijk gaat het hier niet om stemrecht voor een chimpansee of adoptierechten voor de pinguïn maar eerder om de erkenning dat niet-mensen ook levende wezens zijn en daarom dus niet als objecten behandeld mogen worden. Ik ga hier natuurlijk niet te veel over uitwijden en laat jullie hier zelf over nadenken.



Gelijkheid

Welke religie, politieke overtuiging, huidskleur, afkomst, taal, ... ook de jouwe is, je bent en blijft een mens. Een deel van een groep wezens die de aarde de hunne hebben gemaakt. Jij verdient net zozeer te ademen, te leven en te eten als de volgende. En die redenering kan doorgetrokken worden doorheen alle wetten en regeltjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten