dinsdag 31 augustus 2010

De Onbeweegbare Leeuw (2)

Laten we vandaag eens kijken wat  onze geliefde media te verkondigen heeft...


Reactie_DeWever

"In een gesprek met Het Journaal en Terzake stelde De Wever dat de Vlaming gekozen heeft voor verandering. "Die verandering ligt voor mij essentieel in een cultuur van financiële verantwoordelijkheid", zegt hij, "en dat willen wij via die nieuwe financieringswet bereiken. Als we daar alleen een vage belofte krijgen, dan volstaat dat niet"." - De Redactie

Ik heb geen idee waar DeWever het lef blijft halen om te zeggen dat "de Vlaming" voor verandering heeft gekozen. Goed, het was een monsterscore en goed er lijkt een tendens te zijn waarin 'de Vlaming' eist dat er iets verandert aan de structuur van België. En wat met de stem van alle anderen? Links houdt stand aan Nederlandstalige kant en de overwinning aan Franstalige kant duidt toch aan dat lang niet iedereen de verandering van N-VA wil zien gebeuren.

Wat hij een 'vage belofte' noemt, is een zware toegeving van de Franstalige kant. Waarom beseft hij dat niet? Franstalig België heeft lang dwarsgelegen over B-H-V en misschien wel onterecht maar ze zien nu toch in dat het niet anders kan. Dat zij dat principe niet goedkoop verkopen, is toch maar net hetzelfde als dat BDW zijn harde eisen stelt aan de vooruitgang naar een autonomer Vlaanderen.

Wat had Di Rupo daarop te zeggen?

Reactie DiRupo

"Partijen die een evenwichtig compromis verwerpen, storten het land in avontuur en politieke chaos", waarschuwt de preformateur. "Ik herhaal dat we de voorbije drie jaar nog nooit zo ver zijn gegaan als nu. Een akkoord is binnen handbereik als alle partijen redelijk zijn." Dat laatste is volgens hem niet het mandaat dat de kiezer op 13 juni heeft gegeven. De waarschuwing aan het adres van CD&V en de N-VA was niet mis te verstaan.
"Ik zal mij inspannen om samen met de zeven partijen antwoorden te vinden binnen de kortste mogelijke tijd", zegt Di Rupo. Hij zal vooral het vertrouwen proberen te herstellen. "Maar als vertrouwen betekent dat men eenzijdig moet aanvaarden wat sommigen willen, gaat men het veld van de onmogelijkheid in." - De Redactie

Inderdaad, partijen die onderhandelen zonder compromissen te willen sluiten, geven dit land weg aan verrotting maar misschien is dat nog zo slecht niet voor het plan van de N-VA. We zien eindelijk na zoveel onzin en verkiezingen voorstellen komen. Voorstellen waarvoor we eerst de Franstalige kant afschoten want ze wilden niet over de brug komen. Nu staan ze op die brug en nu gaat mr. DeWever het koppige kind uithangen. De Franstalige partijen hoeven niet éénzijdig zijn herziening van de finaniciëring te slikken. Daar mag best iets tegenover staan. De verarming van Brussel is toch een te groot risico, denk ik dan.

Akkoord, de Franstalige partijen hadden dit akkoord niet moeten minimaliseren en misschien was een sterkere verduidelijking qua garanties op zijn plaats. Maar in onderhandelen doet de ene een voorstel en komt de andere dichterbij. En zo schuiven ze dichter naar elkaar tot ze overeenkomen. In plaats daarvan zet BDW zich op zijn bourgondisch achterwerk en zo gaat er weer niets vooruit.

Di Rupo is naar mijn mening nog mals in zijn mening die duidelijk naar N-VA en CD&v gericht zijn. En voor het goed van de onderhandelingen misschien ook het beste maar dan zal ik het wel zeggen. Dit is de typische machtsgeilheid van Liberaal-rechts Vlaanderen. Of dacht je dat het alleen CD&v en N-VA waren?

OpenVLD reageert


OpenVLD springt vanuit de oppositie zonder problemen mee op die kar. Dat DeGucht Jr. problemen heeft met onderhandelen en compromissen wisten we al langer, toch?


En voor je zegt "Maar, Michaël, CD&v is toch geen liberaal-rechtse partij?" In theorie misschien niet. CD&v is inderdaad een centrumgerichte partij die zowel een linkse als een rechtse vleugel kent. Maar duidelijk wordt wel dat het nu net de rechtse vleugel met Leterme aan het hoofd is die aan de koordjes trekt. Ondanks zijn afslachting wat betreft stemmen blijft zijn clubje hem trouw.

Opiniestuk Mia De Schamphelaere, CD&V-eresenator

Dit opiniestuk is toch duidelijk overgoten met een saus van anti-monarchische, rechtse vlaamsgezindheid. Ik ben zelf anti-monarchist maar bij CD&v draait het enkel om "de koning is een vriend van de sossen, dus wij zij geen vriend". Ook hun samenhang met N-VA-ideologie waarin er geen plaats is voor een koning in Flamingantistan blijft rechtopstaan ondanks hun echtscheiding.


Centrumpolitiek is dood. Liberaal-rechts trekt samen en links gaat grensoverschrijdend een tegenantwoord bieden. Van het eerste ben ik minder content maar die prijs betaal ik voor een sterker uitgesproken Belgisch Links!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten