maandag 23 augustus 2010

De Zigeuners

http://deredactie.be/cm/..._Zigeuners_Jabbeke


Al een tijdje komen er berichten binnen over rondtrekkende Franse zigeuners die op weilanden gaan staan en waarvan iedereen hoge criminaliteit verwacht. Ik vind het erg kortzichtig hoe de media omgaat met deze berichten.

Ten eerste zijn het geen zigeuners. Akkoord, het zijn woonwagenbewoners en ze trekken rond. Maar ze hebben etnisch gezien niets te maken het Roma-volk. Het betreft in dit geval een gebedsgroep. Een zeer welgestelde groep zelfs als je kijkt naar het soort woonwagens waar ze mee afkomen. Ze reizen rond om hun zogenaamde verlichte woord te verkondigen. Nu kan je denken dat het woord 'zigeuner' vaak genoeg gebruikt wordt om het niet langer als etnisch te bekijken maar dat is hetzelfde als elke migrant Marokkaan of Turk noemen.

Ten tweede is de angst dat het om een roofzuchtig volk gaat even ongegrond als de typische clichébeelden die men aan echte zigeuners geeft. De stelling dat woonwagengroeperingen per definitie mensen zijn die zich zomaar ergens neerplanten en dan de omliggende buurt beroven is schandelijk. Akkoord, er zijn misschien problemen als het aankomt op vestiging. Deze groep was duidelijk een doorn in het oog van vele dorpen en steden. Ik ga ook niet akkoord met de manier waarop ze zomaar privaat terrein betreden en zich daar dan tijdelijk vestigen. Ook hun onwil om financieel tegemoet te komen is, als ik in het geval van deze gebedsgroep naar de woonwagens kijk, een extra reden om ze niet in de buurt te willen. Maar dat dit soort farcen weer eens aangehaald wordt om het Roma-volk aan te duiden als een bende rovers, is een teken dat er iets schort aan hoe mensen naar elkaar kijken.

Ik herinner me nog dat er een partij, extreem-rechtse partij trouwens, een zetel kon bemachtigen voor de Europese unie. In hun partijprogramma stond dat er een wet moest bestaan die toeliet om zigeuners en homoseksuelen openbaar te lynchen. Is dat het soort Europa waar we naartoe willen? Een Europa waarin blank, heteroseksueel en Christelijk de drie voorwaarden zijn om degelijk behandeld te worden? Ik alleszins niet.

Noem de gebedsgroep een gebedsgroep en stop met ze te linken aan cliché-ideeën die aan de Roma's hangen. Een beetje solidariteit zou mooi zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten