maandag 4 oktober 2010

Naar de stembus?

Een maandje rust en even geen enkel politiek artikel gelezen. Ik had zin om te schrijven en hier ben ik dan weer, al gaat het weeral dezelfde galspuwerij worden. Het landschap beweegt niet en zijn berichtgevers al evenmin. Het is erg gesteld met de media die al even vastgeroest lijkt als de politiek op Belgisch vlak.

Vlaemsch Groen!

'88 procent van e-mails bevat Spam'. Hoe vaak denk jij dat Symantec dat bericht op een halfjaar tijd kan laten verschijnen in 'kwaliteits'kranten? 12 keer, dus gemiddeld 2 keer per maand. Ongekende publiciteit al is dit nieuws oubollig en eigenlijk voorbijgestreeft. De kranten verdoen hun tijd aan spectaculaire nieuwtjes zonder dat ze die per se moeten checken. Ik denk aan de man die beweerde als eerste niet-Vlaming een stierenvechterschool te zijn binnengeraakt. Onzin, al stond in bijna alle kranten. Het kan thans anders. Der Spiegel, Duitse krant, heeft 80 factcheckers in dienst die elk nummer bijna 1100 fouten ontdekken. Wat doet dit terzake, denk je misschien?


De Standaard meldde in September dar Groen! een nieuwe naam strikte. Hoogleraar André Decoster (KU Leuven). De krant meldde dat hij lid was van de economische denktank Vives, een denktank met uitgesproken Vlaemsch karakter. Groen! haalde inderdaad de hoogleraar binnen zodat ze een geavanceerdere kijk konden ontwikkelen op het probleem met de finanicieringswet. Vives is inderdaad ook een Vlaemsche denktank. Onafhankelijk worden ze genoemd, al heeft N-VA graag handjes te schudden en wordt deze denktank ook gefinancieerd door separatist en ex-KBC-baas Remi Vermeiren. Daarbij is ook Bart Maddens, zowat partij-ideoloog bij N-VA, medewerker van Vives. Wat niet klopt maar eigenlijk een veel te belangrijk feit is om zich in te vergissen, is dat Decoster geen lid is van Vives en zelfs een tijdje terug in De Standaard zich uitsprak tegen het populisme in die kringen. Hij haalde aan dat welvaartsverminderende belastingcompetitie, resultaat van een fiscale regionalisering, vermeden moest worden. Zo zie je maar weer eens hoe hard de media je bij het pietje heeft. Groen! is niet uit op tactloze vervlaamsing maar eerder op onderbouwde dossiers die aantonen wat federaal moet blijven in plaats van het zomaar uit elkaar te laten barsten.

De kristallen bol

"Verkiezingen" wordt er weer gefluisterd. Maar wat gaat zoiets teweeg brengen. PS en Di Rupo halen Dewevereske scores. Hij bleef vechten voor België en voor zijn waalse volk. Zoiets wordt beloond. Zo zal het ook De Wever vergaan. Zijn onsterfelijkheid is bijna heiligverklaard. Hij vocht voor het Vlaemsche volk, Hij kreeg een slechte gezondheid in zijn strijd tegen de parasitaire Waal, Hij is de martelaar voor mensen die geloven dat er niet te onderhandelen valt met de Franstalige Belgen. Al is er genoeg materiaal dat aantoont wie er eigenlijk dwarszat maar soit. Ergens denk ik dat N-VA toch wat zal moeten inboeten. Hij heeft het ondanks zijn pogingen niet waargemaakt. Ik denk aan Vlaams Belangers en liberalen. Ik hoor het Valkeniers nog zeggen hoe De Wever een grote verantwoordelijkheid krijgt op een vakgebied waarin het VB eigenlijk de koploper is. De Morel-affaires gaan het VB thans niet in hun voordeel spelen maar we zullen N-VA vs VB op een wisselspel houden.

Liberalen zijn met hun 'onze goesting niet, wij weg'-mentaliteit minder gewild dan ooit. Al geloof ik wel dat hun 'onwrikbaarheid' zoals hun trouwe volgelingen dat noemen, hun misschien een positievere score kan opleveren. CD&v dan. 'C' is een ondankbare letter voor hun partij als je bekijkt in hoeverre de 'C'-waarden in onze maatschappij nog respectabele waarden zijn. Hun 'v' is al evenzeer een doorn in hun toekomstige kiesscore. Het brave ja-knikken naar De Wever zonder zelf ook maar echt te bewegen, zal hun niet in dank afgenomen worden.

Zo komen we aan het andere spectrum van het Vlaamse politieke landschap. SP.a heeft misschien nog speelruimte. Als ze nu de ballen hebben om terug langs hun pater familias, Papa Elio, te gaan staan. Ze hebben de kans om mee te snoepen van de electorale cake die Di Rupo heeft geballen. Frank VDB heeft zich ook weer laten zien en horen al werd dat in de pers niet zo hard belicht. Gennez daarentegen heeft wat rooie harten tegen zich doen keren. Haar halfgare heen-en-weer gependel tussen linkse ideologie en rechtse ja-knikkerij is allesbehalve eerbaar geweest. En zo eindigen we met, volgens mij, de procentuele winnaars van de hypothetische verkiezingen; Groen! Van Besien's Groen! was de vorige keer zowat de enige die buiten N-VA won in stemmen. Ze hebben zich van begin af aan sterk gehouden in hun ideologie. zonder de steenezel uit te hangen. Het was een zeer respectabel optreden. Daarbij is Groen! nog steeds niet echt een 'traditionele' partij en zullen mensen die traditionele partijen beu zijn, nu misschien hun kans in plaats van aan N-VA te schenken, aan de heer Van Besien geven.

Van Besien sprak zich uit tegen het gestelde ultimatum waarin N-VA eist dat de Franstaligen over de brug komen met onderhandelingen. Hij, en ik ga ten volle akkoord met hem, vindt dat de onderhandelingen meer iets weg beginnen te hebben van een slechte soap. Er is geen nood aan de concurrentie die bepaalde eisen en splitsingen met zich meebrengen. De Wever doet zich voor als de rechtlijnige politicus die niet toegeeft maar het niet kan verkroppen dat het aan de andere kant ook gebeurt. Daarom was het voor mij zo belangrijk om te zorgen dat Groen! niet bekeken wordt als een partij die nu plots de Vlaemsche kaart trekt en ook daarom mijn volgende stukje waarin ik toelicht waarom nieuwe verkiezingen een nieuwe kans kan betekenen. Een kans waarmee je de keuze voor N-VA goedmaakt door ze niet opnieuw toe te laten om te kloten met het beleid. Een kans waarmee je laat weten aan Bart De Wever laat weten dat onderhandelen met de MR en Open VLD niet door de beugel kan.


Responsabilisering

Een term die De Wever maar al te graag te pas en te onpas rond gooit. Waar hij het over heeft is enerzijds dat België moet stoppen met een, volgens hem, overdreven sociale zekerheid. Denk aan de discussies rond de werkloosheidsvergoeding en het beperken in de tijd daarvan. De onderste klasse in onze maatschappij, steuntrekkenden, zijn volgens de ideologie van N-VA het gevolg van een regering die hun alles geeft zonder daarbij enige druk te zetten op progressie. Het aanpakken van dat gepamper en responsabiliseren.

Op een groter niveau hoor je hetzelfde liedje. De Waalse en Brusselse beleidsvoering is slap en onverantwoordelijk, ze gooien hun geld uit de ramen en eisen altijd maar meer. Nochtans is Waals-Brabant de rijkste provincie in België en zorgt het kleine Brussel voor een zeer grote brok in het BNP. Om nog niet te spreken over de grote namen die onze Franstalige Belgen weten te strikken.

Ik kan niet zeggen dat ik iets hebben tegen een versterking van het verantwoordelijkheidsgevoel. Zij het op persoonlijk vlak alsook op gewestelijk vlak. Al is het niet in de mate van een De Wever waarin ik dat zie. Werkzoekende na een tijd zonder geld zetten, zal helemaal niet motiveren maar het verarmingsrisico dat nu al 1 op 7 Belgen bedraagt, verhogen. Mensen gaan leningen aan en geraken alleen maar dieper in de put. Je kan dan wel zeggen, ze zijn er zelf voor verantwoordelijk maar het is toch harteloos om mensen te laten verhongeren. Zeker als je weet dat op hogere niveau's men alleen maar met je kloten speelt. Massaal worden mensen ontslaan en van enige pensioenzekerheid beroofd terwijl de hoge heren schandelijke ontslagpremies ontvangen. De bedrijven responsabiliseren in hun fiscaliteit bijvoorbeeld. Als je leest dat Arcelor op hun miljoenenwinst nog geen € 500 heeft moeten afgeven in taksen, dan verlies je toch alle moed. Als je ziet hoe 'the big money' rondzweeft in de hoge kringen, dan geef je het op om te willen meedraaien in een verantwoordelijke maatschappij.

Er zou beter wat meer vuisten in de lucht gestoken worden tegen die grote heren. Zij die geld kunnen gebruiken als WC-papier, moesten ze het willen. Waarom kunnen die niet iets meer inlossen om zo'n sociaal draagvlak te helpen ondersteunen of misschien nog beter, het verlagen van de loonkosten. Als werken aantrekkelijker gemaakt wordt, zullen er ook minder mensen onverantwoord verarmen. Maar daar zal De Wever zijn N-VA niet voor te vinden zijn. Zijn verantwoordelijksschema gaat gepaard met een neo-liberaal systeem waar enkel 'man in de straat' mee gekoeioneerd wordt.

Zijn hele verhaal over het wanbeleid van Franstalige gebieden in combinatie met de romantiek achter de "Vlaamse volk eerst"-ideologie zorgt voor een mooie dekmantel voor de neo-liberalisering van België of Vlaanderen. Kijk maar eens naar onze noorderburen en merk op hoe radicaal-rechts en liberaal de hand schudden. Minderheden moeten gestraft worden, bedrijven beloond, dat is hoe men kapitalisme bevordert.

Niets anders dan neo-liberale, rechtse partijen die nog liever als minderheidsregering elkaar liggen aftrekken dan ook meer te denken over een gematigd discours waarin links ook een stem heeft, dat is de Nederlandse politiek vandaag. De regelneverij rond allochtonen, integratie en asielbeleid hard aangescherpt, de laagste en armste klasses in de maatschappij afgestraft met zware maatregelen en bedrijven moeten minder belastingen betalen. Het enige positieve dat eruit komt is dat er een 'dierenpolitie' komt, al vraag ik me af tot wat dat gaat leiden als de politie bijna een militaire status krijgt toegeschreven in het nieuwe Nederland. Is dit ook het lot van België?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten